Let op!
Glasbreuk (thermische breuk) Glasbreuk (thermische breuk) ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van de beglazing. De breuk ontstaat als er een temperatuurverschil is van meer dan 30 graden. Dit is te herkennen aan één breuklijn die loodrecht vanuit de rand van het glas begint en daarna in een grillige vorm verder loopt. Wij willen, met al onze ervaring in raamdecoratie en buitenzonwering, aangeven dat glasbreuk maar in zeer weinig gevallen voorkomt en vaak te wijten is aan een combinatie van factoren. Wanneer kan een thermische breuk dan voorkomen?
Factoren buiten een gebouw 1. De geografische ligging: bijvoorbeeld platteland, stad of hoogte. 2. De oriëntatie van de gevels: bijvoorbeeld bij ramen op het zuiden. 3. Schaduwvorming: bijvoorbeeld door een balkon of (buiten)zonwering. 4. De positie van de beglazing: bijvoorbeeld in de gevel of op het dak.
Factoren binnen een gebouw 1. Verwarmings- of koelingselementen dicht bij het glas: bijvoorbeeld een airco of verwarming. 2. Raamdecoratie (donker*) aan de binnenzijde. 3. Afscherming van het glas: bijvoorbeeld door een groot voorwerp wat dicht bij het glas staat. 4. Beplakking op het glas: bijvoorbeeld door plakfolie of beschildering van het glas. * Donkere raamdecoratie kan bijdragen aan een thermische breuk.
Donkere kleuren als zwart en bruin houden namelijk meer warmte vast, omdat donkere kleuren absorberend werken. De warmte kan door het glas ook moeilijk weg, waardoor de kans op een thermische breuk groter is. Lichte kleuren als wit en beige weerkaatsen zonlicht en houden daardoor minder warmte vast. Inkoopprijslijst partners Prijzen in euro's Excl. BTW Zet- en drukfouten voorbehouden 8 Versie 2023-0 Introductie.
Factoren verbandhoudend met het raam 1. Het raammateriaal: bijvoorbeeld hout, PVC, beton of aluminium. 2. De vorm van het raam. 3. De kleur van het raam. 4. De plaatsingswijze van het glas in de sponning. 5. De vlakheid van de gevel.
Factoren verbandhoudend met het glas 1. De glassoort: bijvoorbeeld absorberend of reflecterend. 2. De afmetingen: bijvoorbeeld de hoogte, dikte of breedte. 3. De toestand van de glasranden: bijvoorbeeld beschadigingen.
Raamdecoratie (Smartfit en Smartfit Pro) De kans op glasbreuk (thermische breuk) is bij een verkeerde montage van de Smartfit of Smartfit Pro groter. Hoe is de kans op een thermische breuk in dit geval te minimaliseren? 1. Mocht de keuze er nog zijn, kies dan voor gehard glas. Bij een raam van gehard glas kan geen thermische breuk voorkomen. 2. Plaats de Smartfit of de Smartfit Pro verder van het raam af, op die manier kan er meer lucht tussen de raamdecoratie en het glas komen en wordt het risico op een thermische breuk sterk verminderd. 3. Kies voor een lichtdoorlatende en ventilerende stof in plaats van een gecoate verduisterende stof voor de toegepaste raamdecoratie.
Let op: thermische breuk is niet te wijten aan het product (raamdecoratie of buitenzonwering) en valt daarom niet onder garantie. Thermische breuk is geen exacte wetenschap, wij kunnen daarom niet bepalen wat in de praktijk wel en/of niet kan omdat wij de situatie niet kennen. Deze beoordeling is daarom altijd aan onze klant. In veel gevallen is thermische breuk gedekt door een opstalverzekering.